Νέα & Εκδηλώσεις​

Διαβάστε σχετικά με τα νέα μας και για προσεχείς εκδηλώσεις.


Το πανέμορφο Λαύριο

Όσοι αγαπούν την Τζιά και την Κύθνο – κι ήταν πολλοί αυτό το καλοκαίρι – γνωρίζουν καλά το λιμάνι του Λαυρίου. Μάλλον όμως δεν έχουν δει ποτέ το Λαύριο και δεν ξέρουν τι χάνουν !!!

Όσοι βλέπουν ποιοτικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές ξέρουν το Λαύριο χωρίς να το γνωρίζουν. Στο χώρο των παλιών μεταλλείων λειτουργεί τώρα το Τεχνολογικό  Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, όπου γυρίζονται ταινίες και πολλές δημοφιλείς σειρές όπως η “Πολίτικη Κουζίνα”, “Το καφέ της χαράς” και το “ MasterChef ”.

Το Λαύριο είναι μια πανέμορφη πόλη, με ιστορία κι αξιοθέατα, υπέροχα κτίρια και πολλές υπέροχες γωνιές. Να γιατί την επόμενη φορά που θα πάτε “μέχρι το Λαύριο” αξίζει να πάτε στο Λαύριο και να απολαύσετε τον καφέ, το φαγητό και το ποτό σας.

Στην αρχαιότητα Λαύρ(ε)ιο ονομαζόταν η ευρύτερη περιοχή μεταλλευτικής δραστηριότητας. Άλλωστε, η ονομασία προέρχεται από τη λέξη λαύρα, λαύρη που σημαίνει στενωπός, πέρασμα, στοά, υπόγειος στενός διάδρομος, μεταλλευτική στοά ή λιθόστρωτη οδός. Το Λαύριο αναφέρουν πολλοί αρχαίοι συγγραφείς όπως οι Αριστοτέλης, Αριστοφάνης, Δημοσθένης,  Θουκυδίδης, Λυσίας, Ξενοφώντας,  Στράβωνας,  κ.ά.

Η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή ξεκίνησε πριν το 3.000 π.Χ και συνεχίστηκε αδιάκοπα. Στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. η Αθήνα, αξιοποιώντας τα μεταλλεία Λαυρίου, έκοψε ασημένια νομίσματα – τις περίφημες “λαυρεωτικές γλαύκες”.

Στην περιοχή του Λαυρίου λειτούργησαν και λατομεία μαρμάρου.

Το 1864 ξεκίνησε πάλι η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Μετά από εντάσεις, την εκμετάλλευση ανέλαβε η  ελληνική “Εταιρεία των Μεταλλουργείων Λαυρίου” και η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου. Η περιοχή αναπτύχθηκε ραγδαία και  κατοικήθηκε από εργάτες που ήλθαν από τις Κυκλάδες (Μήλος, Σαντορίνη), την Κρήτη, τη Λακωνία, την Εύβοια, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα αλλά και από την Καρθαγένη της Ισπανίας και τη Μάλτα. Η επιχείρηση λειτούργησε μέχρι το 1992, το εργοστάσιο αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού που το κήρυξε στο σύνολο του διατηρητέο μνημείο και μετά παραχωρήθηκε στο ΕΜΠ το οποίο ίδρυσε το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Η πόλη του Λαυρίου ξεκίνησε να κτίζεται από την αρχή το 1865, με βάση άρτιο ρυμοτομικό σχέδιο. Έχει μεγάλες πλατείες, άλση, ελεύθερους χώρους και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το πλήθος των φοινίκων που κοσμεί τις λεωφόρους, τις πλατείες και το φημισμένο άλσος του Κυπριανού γνωστό ως “Φοινικόδασος”. Η πόλη έχει πολλά, πανέμορφα νεοκλασικά κτήρια,  όπως τα γραφεία της πρώτης μεταλλευτικής εταιρείας όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο, το κτήριο του παλαιού Δημαρχείου (τώρα ΚΕΠ και Ιστορικό Αρχείο), το κτήριο του συλλόγου των Φιλομούσων (τώρα Πολιτιστικό Κέντρο).

Από το 1885 και μέχρι το 1957 υπήρχε σιδηροδρομική σύνδεση Αθηνών – Λαυρίου, η οποία είχε αρχικά αφετηρία την πλατεία Λαυρίου (στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, πολύ κοντά στην Ομόνοια) κι αργότερα το Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου, και κατέληγε στο κέντρο του Λαυρίου δίπλα στο σημερινό Ηρώο.

Το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου λειτουργεί σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με στόχο την ανάπτυξη δράσεων καινοτομίας και πολιτισμού.

Οι εγκαταστάσεις στο χώρο των μεταλλείων αποτέλεσε ένα “φυσικό” σκηνικό για πλήθος κινηματογραφικών, τηλεοπτικών και διαφημιστικών παραγωγών. Τα κτήρια, τα ερημικά τοπία, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις αποτελούν ιδανικό σκηνικό για κάθε είδους παραγωγές.

Εδώ έχουν γυριστεί σκηνές από ταινίες όπως The Little Drummer Girl– Chan-wook Park,  Μέρες του ’36 , Ο Θίασος, Tο Βλέμμα του Οδυσσέα – Θ. Αγγελόπουλος, Ρεμπέτικο – Κ. Φέρρης Μπορντέλο, Οι Φωτογράφοι – Ν. Κούνδουρος, Πολίτικη Κουζίνα – Τ. Μπουλμέτης, Blind Sun (Καύσωνας) – J. A. Nashawati. Και πολλές τηλεοπτικές σειρές – εκπομπές όπως Οι Μάγισσες της Σμύρνης , Το Καφέ της Χαράς, Ουζερί Τσιτσάνης, Το Κόκκινο Ποτάμι, Καρυωτάκης, Η Ζωή εν Τάφω, MasterChef – Greece.

Το Λαύριο έχει ένα όμορφο λιμάνι που πρόσφατα έχει αναπλασθεί κι επεκταθεί, με τακτικά δρομολόγια προς Κέα και Κύθνο. Το Λαύριο βρίσκεται απέχει 60 χιλιόμετρα οδικώς από την Αθήνα και μόλις 9 χιλιόμετρα από το Σούνιο. Για να έρθετε στο Λαύριο οδικώς παίρνετε τη Λεωφόρο Λαυρίου από το Σταυρό της Αγίας Παρασκευής ή από το Μαρκόπουλο όπου προσεγγίζετε είτε από τη Αττική Οδό είτε από τη Λεωφόρο Κορωπίου – Βάρης.

Κοινοποιήστε το άρθρο